luni, 23 septembrie 2013

Libearty - sanctuarul de ursuleti de la Zarnesti

In weekendul asta planuisem un Crai, cu urcare in creasta si plimbari prelungite. A tot plouat, si a stat si a mai plouat putin, asa ca dupa o scurta plimbare sambata pana la Spirla, pentru duminica ne-am orientat spre alte variante de petrecere a timpului.

Avem piscinaaaaaa
Inspiratia a venit de la o emisiune de la Realitatea, vazuta sambata seara la pensiune printre aburii bahici. Era vorba despre sanctuarul de ursi de la Zarnesti. Auzisem de el asa, printre altele, dar credeam ca e rezervatie...si cam atat. nimic spectaculos. Ei bine, nu. Treaba e mult mai complexa. Acolo se strang toti ursii maltratati si chinuiti din Romania, salvati din custi minuscule sau de la gradini zoologice falimentare. Unii provin - culmea - de la manastiri, unde sunt expusi "crestineste" in aceleasi conditii mizere ca sa atraga turisti. Turisti din aia care sa dea acatiste si bani, sa-si mai ia popa un mercedes...

Vulpea din fundal mai fura din mancare...
Acolo e si Mura, fosta vedeta a circului Globus, care dupa cativa ani de spectacol a refuzat sa mai coopereze. Norocul ei a fost ca directorul a fost dispus sa o lase sa traiasca, in loc sa o eutanasieze, cum se face la circ cu animalele care nu mai aduc bani. E si Max, ursul de la Peles cu care isi faceau turistii poze, orbit si cu dintii scosi de domnul de etnie rroma care il tinea in lant. Si asa mai departe, pana la 75 de chiriasi, care acum au in sfarsit parte de pensia bine meritata. Adica 70 de hectare de padure, hrana corecta, si libertate in masura in care e posibil. Problema e ca ursii astia nu o sa se mai poata intoarce niciodata in salbaticie, din cauza contactului indelungat cu omul. Asa ca vor fi tinuti acolo in conditii mai mult decat bune, pana la final.

Dar intrati pe la ei pe site: Libearty Zarnesti si vedeti acolo ce si cum.

Biletul de intrare este 40 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copii, destul de piperat, dar eu ma gandesc ca banii astia macar se duc spre o cauza buna. Accesul e destul de usor, chiar la iesirea din orasul Zarnesti spre Rasnov e o tablita care indica drumul. Plimbarea printre ursuleti se poate face si cu trenuletul, si pe jos, si dureaza vreo ora jumate.Accesul e la 9, 10 si 11, cel putin vara, dar gazdele recomanda cu tarie ora 9, cand ursii primesc hrana si pot fi vazuti mai usor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu