marți, 1 octombrie 2013

Aiurea prin Turcia no. 3 - Zelve si Pasabag

Toate vizitele turistilor prin Cappadocia includ celebrul muzeu in aer liber de la Goreme, dar trec nepasatoare pe langa Zelve.


In functiune pana in '50...
Nu stiu cine a distribuit celebritatea si numarul de musafiri, dar dupa parerea mea Zelve e mult mai frumos, pitoresc si are un aer total aparte. Poate e bine asa, ca il poti vizita tihnit, fara sa iti dai coate cu haitele de japonezi.

Una din biserici
Zelve Open Air Museum e undeva pe drumul dintre Goreme si Avanos (celebru pentru ceramica spectaculoasa), usor de gasit, usor de parcat masina, limonada rece la intrare. Toate conditiile deci.

Moscheea comunitatii musulmane
Ce e remarcabil la locul asta e ca a fost locuit pana in anii 50 de o comunitate de musulmani, care pana in 1924 convietuiau cu o alta de crestini, in cele trei vai ce alcatuiesc complexul. Crestinii au plecat cu ocazia unui schimb de minoritati, si musulmanii au fost evacuati din cauza eroziunii...si asa a aparut un muzeu de toata frumusetea. Are o atmosfera incredibila, cu piatra roscata gaurita mai peste tot de locuinte, biserici, vinarii (mari betivani cappadocienii astia), singurii locatari de acum fiind soparlele.

Bine, la atmosfera asta contribuie si putinatatea turistilor, asa ca te poti simti atemporal si rupt de lume. Muzeul e destul de maricel, iti trebuie vreo doua ore sa-l cuprinzi pe tot cu pasul, dar timpul trece pe nesimtite acolo.


Ia zi, cum ajungi acasa beat?:)
Direkli church
Ca o mica paranteza, ma intreb cum isi cresteau locatarii copiii mici... la unele locuinte se ajungea catarandu-te pe un perete vertical, cu ajutorul unor mici scobituri in piatra. Ce naiba le faceau alora mici, ii legau? Sau era o forma mai dura de selectie naturala? Si daca te intorceai noaptea acasa dupa un vin cu prietenii cum ajungeai in pat, daca stateai la grota de la etajul 3? Hmmm....




Dupa Zelve, pe drumul inapoi spre Goreme, mai gasesti un loc interesant, evident tot cu bolovani si gaurele. Dar astea sunt putin altfel. Locul se numeste Pasabag, si e altfel pentru ca aici eroziunea a lucrat "mai cu talent". Sau tuful vulcanic a fost stratificat altfel, si au rezultat niste forme tare frumoase: ciupercute, caciulite, si ce te mai lasa imaginatia sa vezi.

Si ghici ce inseamna Pasabag.... exact via lui Pasa. Ca toata zona e plantata cu vita de vie, si asa a fost dintotdeauna. Se pare ca si sfantul Simon (Simion?) a trecut pe acolo, probabil atras de acelasi amanunt.





Si ca ultima oprire, tot pe drum, merita mentionata si biserica din Cavusin, dedicata lui Ioan Botezatorul si construita (sau sapata, ma rog) prin secolul 5. Frumoasa rau.


Ca ultim amanunt, toate cele povestite mai sus se pot acoperi intr-o zi lunga si frumoasa de vara. Pingelele sa te tina........




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu